Pentru multe scoli private, nevoia de a se prezenta ca insitutii traditionale a fost mereu o provocare. Insa actualizarea uniformei scolare este o modalitate de a schimba lucrurile macar partial.
Elevii dar si parintii isi doresc culoare si personalitate pentru imbracamintea copiilor, insa in acelasi timp sa fie potrivite si pentru fete si pentru baieti.
Din fericire uniformele moderne nu sunt atat de distincte de hainele obisnuite, de obicei fiind o nota de culoare, vesta sau tricou, marcate cu emblema scolii, pentru a face diferenta. De aceea bluzele polo pentru scoala sunt printre cele mai populare elemente alese drept uniforma.
Scolile private au imbratisat cu succes aceste modele, tinand cont si de costuri si disponibilitatea parintilor pe tot parcursul anilor. In plus raportat la moda in continua schimbare, bluzele polo vor ramane mereu in trend si usor de asortat.
Istoricul uniformei scolare
Daca initial uniformele scolare au aparut in Anglia pentru copii saraci, astazi in scolile private au devenit un motiv de mandrie, atat la noi in tara cat si peste hotare.
Sa nu uitam si practica uniformei scolare la noi in tara in urma cu cativa ani, dusa la extrem afirma unii.
In Anglia uniforma scolara a ocupat mereu un loc de cinste, uniformele fiind un simbol vizibil prin care se evidentia statutul social si era obligatorie indiferent de nepotrivirea cu conditiile meteo. In prezent fiecare scoala are propria uniforma, iar educatia britanica a ramas celebra pentru calitatea sa.
In timpurile totalitariste, uniforma scolara era obiect de manipulare sau modelare a viitorului adult, pentru a nu se identifica cu nimic fata de ceilalti si a il pregati mental pentru rolul sau ca piesa-unealta in masinaria statului.
Si in Romania obsesia pentru uniforma a luat cote alarmante in timpul comunismului. Elevii nu erau primiti in scoli fara verificarea tinutei. In cazul baietilor era costumul de culoare inchisa, camasa, si emblema matricola cu care elevul putea fi identificat. Pentru fete lucrurile nu erau deloc mai simple, parul trebuia strans si accesorizat cu bentita si fundite, fusta trebuia sa aiba o anumita lungime, si nu erau acceptate accesorii sau machiaj.
Cu totii ne amintim de celebrele sortulete albastre tivite cu bentita alba pana la gimnaziu pentru fete si sarafane tip sac pentru liceu. Nu erau permisi ciorapii sau dresurile subtiri sau din matase.
Motivul purtarii uniformelor scolare
Daca ne gandim la acele vremuri, uniformele adoptate in prezent care includ bluze polo pentru scoala- sunt libertate totala.
Insa in spatele necesitarii purtarii de uniforma scoalara, este semnificatia sociala, inegalitatea sociala si conflictele care apar intre elevi datorita hainelor si accesoriilor.
Uniformizarea tinutei elimina astfel diferenta de statut financiar din familiile de provenienta, si stratificarea societatii, astfel incat elevii sa se poata concentra exclusiv pe actul educativ, fara sentimente de inferioritate sau complexe fata de colegii lor.
Sustinatorii uniformelor scolare intaresc faptul ca nimic nu ii ajuta pe elevi mai mult in a se concentra pe delimitarea timpului de invatare la scoala, si de relaxare de acasa. Totodata le confera statut si responsabilitate, mai ales in timpurile noastre pline de libertate exagerata. Uniforma transmite ideea de disciplina, antrenand atat corpul cat si mintea spre responsabilitate.
Parerea elevilor
Desi sunt criticati destul de des pentru alegerile vestimentare, totusi se pare ca elevii apreciaza purtarea uniformei mai mult decat ne-am astepta.
Intr-un studiu realizat recent, raspunsul elevilor a fost ca purtarea uniformei este un factor pozitiv pentru acestia. Pentru ca astfel nu mai trebuie sa decida ce se poarte in fiecare zi, sau sa isi faca grii ca vor fi hartuiti sau criticati de colegii lor.
Studiul a constatat cu purtarea de uniforma creaza totodata senzatia de comunitate intre elevi, stimuleaza concentarea si le ofera un sentiment de mandrie cand poarta uniforma in public.
Tinand cont cat de sensibili sunt tinerii la varste speciale, si predispusi la afectiuni mintale, purtarea de uniforma poate fi un real beneficiu. Iar cand e vorba de un element usor de purtat si integrat cum sunt bluzele polo pentru scoala, purtarea acestora poate fi utilizata pe scara larga.
Asta nu inseamna ca elevii vor fi deodata fericiti, insa cu siguranta va contribui la increderea in sine si sentimentul de apartenenta la un grup. Iar in zilele cu teste si examene, uniforma va inseamna mai putina presiune mentala.
Studii se desfasoara in permanenta si se pare ca elevii nu considera ca uniforma le inabusa personalitatea si exprimarea creativa, si ca dimpotriva se simt mai putin anxiosi fata de presiunea de a cumpara haine scumpe de la branduri renumite. In plus ii ajuta sa vada scoala ca pe un mediu de lucru si reduce distragerile asociate cu aspectul personal sau financiar.
Acum ca am evidentiat rolul uniformei in promovarea increderii de sine, a mandriei si a sentimentului de apartenenta, speram ca bluzele polo pentru scoala vor fi un element comun in majoritatea uniformelor din zielele noastre.